Maine coon cattery

                              iliaki kataigida

 

Katten etiquette 

Algemene Regels:

 • Tolereer geen gesloten deuren in huis. Ga, om een deur te openen, op je achterpoten staan en beuk op de deur met de klauwen van je voorpoten. Als eenmaal de deur voor je open is gedaan, hoef je niet per sé naar binnen te gaan. Je kunt van gedachten veranderen... Wanneer je opdracht hebt gegeven tot het openen van een buitendeur, ga dan half binnen en half buiten staan en denk na over allerlei dingen. Dit is met name belangrijk bij erg koud weer of tijdens de muggentijd.
 • Als de ene mens druk bezig is en de ander doet niets, richt je aandacht dan op de bezige mens; als zij een boek lezen, ga dan dicht onder de kin zitten, tenzij je over het boek zelf kunt liggen.
 • Wanneer een dame aan het breien is, krul je dan heel rustig op in haar schoot en doe alsof je doezelt. Geef op een onverwacht moment een flinke, gerichte mep tegen de breipennen. Dit noemt zij ‘een steek laten vallen’. Ze zal proberen om je af te leiden. Negeer dat.
 • Ook andere fijne handwerken, zoals borduren of kantklossen, zijn zeer geschikt als speelgoed, in tegenstelling tot wat mensen daarover zeggen.
 • Als je eigenaar bezig is met het verwerken van zijn rekeningen (maandelijkse activiteit), zijn belastingaangifte of het schrijven van Kerstkaarten (jaarlijkse activiteiten), ga dan op het papier liggen waaraan wordt gewerkt. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk van het papieroppervlak bedekt. Nadat je voor de tweede keer ervan af bent gezet, mep je alle verplaatsbare spullen – pennen, potloden, postzegels – van de tafel, zorvuldig één voor één.
 • Als een mens de krant leest, spring dan precies tegen de achterkant van het papier. Mensen houden ook van springen.
 • Als je eigenaar beladen met pakjes of boodschappen thuis komt, laat je dan voor zijn voeten vallen – dit werkt het beste op stoepjes of trappen, als de persoon op weg is naar beneden, zodat hij valt. Er bestaat een kans dat hij bovenop je gaat staan, maar het leidt gegarandeerd tot een schoteltje melk uit schuldgevoel en meestal is dat het wel waard.
 • Als je een hond toestaat om jouw domein te delen, kun je daar handig gebruik van maken. Mocht je bijvoorbeeld de gordijnen aan flarden hebben getrokken of iets anders hebben vernield waarvoor je strafmaatregelen verwacht, wacht dan tot je eigenaar in de buurt is, geef de hond een mep en ren hard weg. Honden zijn stommelingen en nemen van alles de schuld op zich. Als deze list mislukt, ren dan weg en verstop je. Niemand verwacht serieus een kat te kunnen vangen.
 • Voor het uitwerpen van een haarbal kies je bij voorkeur de eetkamer op dinertijd. Andere mogelijkheden zijn om op een stoel te springen of naar het  dichtstbijzijnde Perzisch tapijt te gaan.
 • Jaag op en vlucht voor onzichtbare wezens. De reden doet er niet toe, het wordt gewoon van je verwacht.
 • En nog een laatste advies: loop altijd OP het toetsenbord!


Richtlijnen voor specifieke situaties:

Gasten:

 • Stel zo snel mogelijk vast welke gast niet van katten houdt. Zit op die schoot voor de rest van de avond. De gast zal je er niet af durven zetten en je zelfs ‘lieve poes’ noemen. Als je ervoor kunt zorgen, dat je adem naar blikvoer ruikt, is dat nog beter.
 • Kies bij het zitten op schoten of het strijken langs broeken de kleuren uit die het meest contrasteren met je eigen vachtkleur.
 • Begeleid gasten altijd naar het toilet. Het is niet nodig om iets te doen - zitten en staren is voldoende.
 • Test onmiddellijk alle gasten, die zeggen dat ze van katten houden, door zo arrogant mogelijk te doen of je nagels in hun enkels te drijven.

Spelen:

Dit is een belangrijk onderdeel van je leven. Zorg dat je overdag voldoende slaap krijgt, zodat je uitgerust bent om ’s nachts te spelen, bij voorkeur tussen 02.00 en 04.00 uur. Daarbij is het van groot belang om te allen tijde je Waardigheid te bewaren. Mocht je tijdens het spelen een ongelukje hebben, zoals van een stoel afvallen of ergens tegenop botsen, begin dan onmiddellijk met je te wassen. Het moet eruit zien alsof je het met opzet hebt gedaan.

De populairste kattenspellen:

 • “Muizen Vangen”  Mensen willen je doen geloven dat die bobbels onder de dekens hun voeten en handen zijn. Ze liegen. Het zijn eigenlijk BedMuizen - naar verluidt de meest verrukkelijke muizen ter wereld. Er wordt beweerd dat alleen de meest woeste aanval hen lang genoeg van schrik kan verlammen, dat je onder de dekens kunt duiken om ze te pakken te krijgen. Misschien word JIJ wel de eerste die een echte BedMuis proeft!
 • “Koning van de Heuvel”. Dit spel moet met minimaal twee katten gespeeld worden, maar hoe meer katten, hoe beter!.............-* Eén van de slapende mensen – of eventueel beide – is Heuvel 303 die tegen elke prijs moet worden verdedigd tegen andere katten. Alles is geoorloofd. Dit spel stimuleert de ontwikkeling van bijzondere tactieken, omdat men rekening dient te houden met het instabiele speelveld.
 • Waarschuwing: bij elk van deze spellen, indien te fanatiek gespeeld, bestaat het risico om van het bed of zelfs uit de slaapkamer te worden verbannen. Indien de mensen tekenen van rusteloosheid beginnen te vertonen, begin dan onmiddellijk te spinnen en knuffel je tegen hen aan. Hiermee win je wat tijd, totdat zij weer in slaap vallen. Degene die bovenop de mens ligt wanneer dit gebeurt, wint het spel en is Koning van de Heuvel.

 

Speeltjes:

Ieder klein voorwerp kan dienen als Speeltje. Als een mens probeert om het van je af te pakken, is het een Goed Speeltje. Ren ermee onder het bed. Toon je gepast verontwaardigd, als de mens je grijpt en het Speeltje alsnog wegneemt. Kijk goed waar het wordt neergelegd, zodat je het later kunt stelen.

Twee onuitputtelijke bronnen van Speeltjes zijn prullenmanden en de laden in de kledingkast.

Er zijn verschillende soorten speelgoed:

 • Glimmende voorwerpen zoals sleutels, sieraden en munten moeten goed worden verstopt, zodat de andere kat(ten) of de mensen er niet mee kunnen spelen. Ze zijn vooral bruikbaar voor het spelen van hockey op gladde vloeren.
 • Lange buigzame objecten, zoals schoenveters, koordjes, gouden kettingen en flossdraad, vormen ook uitstekende Speeltjes.  Mensen vinden het leuk om ze over de vloer te slepen, zodat wij erop kunnen jagen. Als een koordje ergens onderdoor wordt getrokken, bijvoorbeeld een krant of een kussen, dan verandert het op magische wijze in een Papier- of KussenMuis en die moeten ten koste van alles worden uitgeschakeld.
 • Papieren zakken: in papieren zakken wonen de ZakMuizen. Ze zijn klein en goed gecamoufleerd, omdat ze dezelfde kleur hebben als de zak, dus krijg je ze zelden te zien. Ze zijn echter goed hoorbaar door de krakende geluiden die ze maken bij het scharrelen in de zak. Alles, ook het aan flarden scheuren van de zak, moet in het werk worden gesteld om ze te overmeesteren.

Voedsel:

Om voldoende energie op te bouwen om te kunnen slapen, spelen en deze richtlijnen na te leven moet een kat eten. Eten is prettig, maar het regelen dat je voedsel krijgt is zeker zo leuk. Katten kunnen op twee manieren aan voedsel komen: de mens overtuigen dat je bijna doodgaat van de honger en NU eten moet krijgen, of er zelf naar op jacht gaan.

 Hier volgen enkele adviezen om aan eten te komen.

 • Zorg ervoor dat je, als de mensen eten, de punt van je staart in hun bord hangt, wanneer ze even niet kijken.
 • Eet nooit uit je eigen etensbak, als je het van de tafel kunt stelen.
 • Drink nooit uit je eigen waterbak, als het glas van de mens vol genoeg is om uit te likken.

Etensresten op tafel zijn delicatessen die de mensen helaas niet altijd zomaar willen afstaan. Het is beneden de Waardigheid van de kat om openlijk om voedsel te bedelen, zoals de primitievere levensvormen - vooral honden - doen, maar er bestaan diverse technieken om je ervan te verzekeren dat de mensen niet vergeten dat je bestaat.

Deze variëren van (maar zijn niet beperkt tot):

 •  op de schoot springen bij de ‘weekste’ mens en luid te gaan spinnen;

 • het languit liggen op de route tussen de eetkamer en de keuken;

 • het directe staren;

 • en tenslotte het onder de tafel aanschurken tegen de benen van de mensen die aan het eten zijn, waarbij je smekende miauwgeluiden maakt.

Slapen:

Zoals hierboven al vermeld  moet een kat heel veel slapen om voldoende energie op te doen om te kunnen spelen. Over het algemeen is het niet zo moeilijk om een comfortabele plaats te vinden waar je je kunt neervleien. Iedere plek waar mensen graag zitten is goed, vooral als die contrasteert met je eigen vachtkleur.

Plekjes in het zonnetje of dichtbij de verwarming verdienen de voorkeur. Natuurlijk zijn er ook goede slaapplaatsen buitenshuis, maar die hebben het nadeel seizoensgebonden te zijn en dus onderhevig aan weersinvloeden zoals regen. Een open raam vormt een aanvaardbaar compromis.

Krabplaatsen:

Je wordt dringend geadviseerd om de krabplaatsen te gebruiken die de mensen je bieden. Zij zijn zeer beschermend ten aanzien van alles wat zij als hun eigendom beschouwen en zullen krachtig protesteren, als ze zien dat jij daar je nagels aan scherpt. Het is geen goede oplossing om het toch stiekem te doen, als ze niet in de buurt zijn, omdat ze hierop erg attent zijn. Wanneer je een buitenkat bent, kun je heel goed een boom gebruiken. Je nagels scherpen aan een mens is absoluut geen optie!

Mensen:

Mensen hebben vier essentiële functies: ons voeden, ons aandacht geven, met ons spelen en onze kattenbak verschonen. Het is van het allergrootste belang om je Waardigheid te bewaren in de aanwezigheid van mensen, zodat zij niet vergeten wie de baas is in huis.

Mensen moeten een aantal basisregels kennen. Die kunnen hen worden geleerd, als je er vroeg mee begint en consequent blijft.

Als je daarin slaagt, heb je een geolied huishouden en een goed verzorgd leven

 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram